[...] to nie tylko treningu oporowego, ale także aerobów czy interwałów). 3. Zbilansowana dieta, raczej nie kierowałbym swoich kroków w kierunku IIFYM, diet eliminacyjnych, „wysokobiałkowych” (czytaj pozbawionych większości węglowodanów lub tłuszczy), tutaj zasada: im prościej, tym lepiej. Wcale nie jest konieczne zapewnianie gigantycznej podaży [...]
Przeglądając Internet, można natrafić na różne artykuły, nie tylko na temat zdrowego stylu życia, ale często spotyka się artykuły na tematy jak jadać, ile jadać. Wiele z tych artykułów jest poparte badaniami, jednak nie zawsze tak jest. Ponadto badani, którzy spożywali dwa posiłki dziennie, podczas trwania diety stracili 24% masy ciała, a także [...]
[...] talerz poczujesz się, jakbyś zjadł więcej, niż gdybyś to samo zjadł z dużego talerza. Jedz powoli Innym sposobem oszukania mózgu w celu wyłączenia sygnałów głodu jest dłuższe żucie pokarmu, ponieważ mózg sygnalizuje, że jesteś pełny dopiero po około 20 minutach. Do dzieła.... Przeczytaj również: Dlaczego podczas odchudzania warto pić białko?
[...] w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i węglowodany, dlatego konieczne jest jego regularne dostarczanie wraz z pokarmem. Białka mięśniowe nie są efektywnym [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
[...] które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej widać to po skali niedożywienia w słabo rozwiniętych krajach Afryki czy Azji. Na co wpływa białko? Białko wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jest to najważniejszy budulec zarówno w warstwie zewnętrznej człowieka, tj. w skórze, włosach czy zębach, ale [...]
[...] kofeinę, uzyskano lepsze efekty w porównaniu z samym treningiem aerobowym lub samą suplementacją kofeiny. Przy tym warto pamiętać, że kofeina (guarana), zielona herbata czy białko serwatkowe poprzez różne mechanizmy sprzyjają pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Przeczytaj koniecznie: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko [...]
[...] a uboga w większość zalecanych składników odżywczych. Ponadto jest uzależniająca, co może prowadzić do przejadania się. Spożywanie większej ilości białka Dieta bogata w białko może pomóc schudnąć poprzez umożliwienie kontroli apetytu. Białko jest sycące i pozwala czuć się najedzonym przez dłuższy czas. Warto uwzględnić w diecie chude [...]
[...] i stanowiły ważną część diety ludzi. Dlaczego nasiona chia są od wieków tak popularne? Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, a ponadto zawierają białko i minerały, w tym żelazo, wapń, magnez i cynk. Wiele publikacji zwraca uwagę na korzyści płynące ze spożywania nasion chia, m.in. na wspieranie zdrowia serca, [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]
Czy powinnaś jeść przed treningiem? Jeżeli tak, to co to powinno być? Odpowiednie odżywianie przed treningiem to jeden ze sposobów na zwiększenie swojej wydajności podczas ćwiczeń. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać z treningu jeszcze więcej korzyści. Jedzenie przed treningiem - na co warto zwrócić uwagę? Często pada pytanie, czy trzeba [...]
[...] smak, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, szczególnie z mięsem (np. gulaszem) i warzywami, ale nie tylko. Niektórzy preferują wersję „na słodko” np. z odżywką białkową i owocami. Z pewnością warto dodawać kaszę gryczaną do posiłku, głównie ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, ale także błonnika, który pomaga nam [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] brązowy ryż, makaron z mąki pełnoziarnistej. Na talerzu niech zagości spora ilość warzyw polanych odrobiną oliwy z oliwek, do tego mięso, ryba bądź strączki, bogate w białko. Sprawdź, jak zachowa się Twój organizm. Może to sprawić, że po posiłkach poczujesz w końcu satysfakcję. Ile białka muszę zjeść dla zdrowia i aby zmniejszyć apetyt na [...]
[...] przemianę materii i liczbę kalorii spalanych w spoczynku. Nie są to może jakieś szalone liczby, ale każda najdrobniejsza pozytywna zmiana w organizmie ma znaczenie. Po jakie białko sięgać? Wybór masz bardzo duży — chude mięsa, drób, ryby, ale także jaja, nabiał, rośliny strączkowe, a także odżywki białkowe. Sprawdź: Białko serwatkowe, a [...]
Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]